Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo održalo je tematsku sjednicu Upravnog odbora pod nazivom “Razgovor sa premijerom i članovima Vlade Kantona Sarajevo o prioritetnim aktivnostima vezanim za privredu u Kantonu Sarajevo” posvećenu prioritetnim aktivnostima vezanim za privredu u Kantonu Sarajevo.

Izuzev članova Upravnog odbora, sjednici su prisustvovali i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić, premijer Vlade KS Nihad Uk te ministri Zlatko Mijatović, Emir Dedović, Almir Bečarević, Enda Pavić Pečenković, Naida Hota-Muminović, Admir Katica i Omer Osmanović, kao i v.d. direktorica Zavoda za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić.

Predsjednik UO Udruženja poslodavaca KS Suad Ećo objasnio je da su poslodavci današnji susret iskoristili kako bi članovima Vlade ukazali na probleme s kojima se susreću, kao i očekivanja od novog saziva Vlade.

Naveo je da poslodavci očekuju brze odluke i kada su u pitanju drugi problemi s kojima se susreću, poput plaćanja određenih članarina, poput turističke, i cijene odvoza smeća, kako bi usluga koja im je potrebna iz javnog sektora bila što efikasnija. Potcrtao je i da se definitivno mora raditi i na digitalizaciji procesa, bržem izdavanju građevinskih dozvola, poboljšanju ambijenta za investiranje itd. Pomenuo je i dugoročna rješenja, poput zakona o obrazovanju, odnosno dualnom obrazovanju.

Premijer Uk izrazio je zadovoljstvo da je otvoren dijalog između Vlade i poslodavaca te je istakao da s privrednicima moraju biti uspostavljeni najbolji mogući odnosi, s obzirom na to da oni finansiraju ekonomiju Kantona Sarajevo.

“Danas razgovaramo o dualnom obrazovanju, reformi Zavoda za zapošljavanje, odnosno reformi usluga koje Zavod pruža poslodavcima, te komunalnim, odnosno taksama za odvoz smeća. Nadam se da će ovaj način komunikacije između Vlade i Udruženja poslodavaca biti konstanta, gdje ćemo na mjesečnoj bazi ”čekirati” ono što dogovorimo”, izjavio je Uk.

Obećao je da će poslodavci biti konsultovani za sve propise koji ih se tiču, kako Vlada ne bi donosila akte koji nisu provodivi na tržištu rada. U tom pogledu, kako je rekao, u narednom periodu bit će puno posla.

KONTAKTIRAJTE NAS VEĆ DANAS

Voljeli bismo sa vama podijeliti više informacija o poslovnom centru Inside. Ispunite kontakt formu i naš tim će vam se uskoro javiti.

Kontakt

    © INSIDE. SVA PRAVA ZADRŽAVA.

    Džemala Bijedića 202,
    71210 Sarajevo
    +387 33 766-576
    +387 61 157-265

    info@insidebc.ba